Kako poteka registracija avtomobila?

Ja saj vem. Registracija avtomobila predstavlja veliko voznikom težave. Če ne poznaš postopka se vse skupaj zavleče, skačeš okoli kot kura brez glave. Sprašuješ se kaj moraš storiti najprej? Kako poteka postopek? Kam moram iti? Skratka »zabijaš« dragocen čas.

Registracija avtomobila misel ob vožnji

Ni potrebno, da je tako. Če smo dovolj informirani celotna zadeva poteka zelo hitro in gladko. Da bo postopek čim manj stresen smo pripravili 3 možne scenarije, kadar želite spraviti svojega »jeklenega lepotca« na cesto.

Prva registracija avtomobila

Pod prvo registracijo štejemo avtomobile, ki še nikoli niso bili registrirani v Sloveniji. To je lahko:

Nov avtomobil ali rabljen kupljen v drugi državi

Pri novem vozilu vam z registracijo vozila pomaga osebje salona. Vendar za vaše dobro je vseeno dobro poznati kaj, kje in kako. Ob nakupu prejmete potrdilo o nakupu, torej račun. Obvezno ga shranite saj je to pogoj, da lahko vozilo registrirate. Veliko avto hiš ima poleg prodaje vozil enoto za registracijo. Ker ste kupili novo vozilo tehnični pregled odpade.

Privarčujete 33, 90 €. Bravo za vas!

Kaj sledi?

Vozilo je potrebno zavarovati. Večina ponosnih kupcev se odloči za kasko zavarovanje, saj je avtomobil nov. Ponudba zavarovanj je ogromna.

Pokličete lahko svojega zavarovalniškega agenta, kjer vam je že urejal zavarovanje za hišo, otroke in taščo. Saj vam lahko uredi ugodno.

Če ga nimate…

… ste prepustili urejanje zavarovanja punci » za šalterjom« pri tehničnih pregledih. Vsi želimo najcenejšo možno ponudbo, zato nima veze  katerega ponudnika vam priporoča. Edini pogoj je, da je najceneje, kajne?

Ker ste že pri tehničnih pregledih vam opravijo celoten postopek registracije. Predložiti morate:

 • Račun kupljenega vozila
 • Osebni dokument oz. vozniško dovoljenje
 • Zavarovalno polico (če je sklenjena drugje)

Računalniško ste navedeni kot nov lastnik vozila. Dobite novo izdano prometno dovoljenje.

Plačate:

 • Dve novi tablici
registracija avtomobila
Slovenske registrske tablice
 • Prometno dovoljenje
Dokaz o lastništvu
Slovensko prometno dovoljenje
 • Zavarovanje
Zavarovanje je del registracije
Zavarovalna polica
 • Cestni sklad

Cestni sklad je taksa oz. dovoljenje, ki ga plačate državi, da se lahko vozite. Višina cestnega sklada je odvisna od prostornine motorja. Največ se plača za 1 leto, najmanj za 1 mesec.

O tem več tukaj.

Opravili ste registracijo vozila.

S prazno denarnico in velikim nasmeškom se vrnete do svojega novega avtomobila.

Cestni sklad je taksa oz. dovoljenje, ki ga plačate državi, da se lahko vozite.

Pri rabljenem avtomobilu kupljen v drugi državi je postopek malenkost drugačen, vendar »finish« identičen.

Torej…

…kupili ste vozilo npr. v Nemčiji. V primeru, da vozilo pripeljete s prikolico ste »prišparali« stroške preizkusnih tablic. V nasprotnem primeru morate vozilo začasno registrirati.

Preden lahko registrirate vozilo v Sloveniji je potrebno plačati DMV (davek na motorna vozila) in urediti homologacijo. Šele nato lahko opravite tehnični pregled in zgoraj omenjen registracijski postopek.

Da ne mešamo jabolk in hrušk,  smo postopek nakupa vozila v tujini posebej opisali.

Registracija »novo« rabljenega avtomobila

»Novo« rabljeno vozilo lahko kupimo od Avto hiše ali od fizične osebe. Pri nakupu rabljenega vozila je postopek isti kot pri novem s tem, da že dobite staro prometno dovoljenje prejšnjega lastnika. Avto hiša vam prav tako izda račun in vas napoti na najbližje tehnične preglede, kjer vozilo zavarujete (če nimate predhodno urejeno zavarovanje) in registrirate.

Ko kupujemo vozilo od fizične osebe je osnova za dogovor prodaje kupoprodajna pogodba, kjer se podpišeta kupec in prodajalec. Skupaj odideta na najbližji tehnični pregled, kjer vozilo registrirate.

Brez predložitve osebnega dokumenta oz. vozniškega dovoljenja boste lahko uredili eno figo.

Tam uredite spremembo lastništva iz prodajalca na kupca.

Če je vozilo še registrirano npr. 6 mesecev lahko obdržite stare tablice, lahko pa zahtevate nove. Cestni sklad in zavarovanje plačate za 6 mesecev. Lahko pa uredite vse za celo leto, torej:

Tehnični pregled, kot osnova za registracijo avtomobila
Potrdilo o opravljenem tehničnem pregledu
 • Tehnični pregled
 • Zavarovanje
 • Cestni sklad

Kaj vam bolje diši? Izbira je vaša.

Podaljšanje registracije

Nazadnje se bomo dotaknili enostavno tistega dneva ko ugotovite, da je vašemu vozilu potekla registracija. Priporočeno je, da si nastavite opomnik nekaj dni preden vam poteče. Vožnja z neregistriranim avtomobilom je kot varanje svoje žene.

Ko te »zasačijo« plačaš. S tem, da v prvem primeru plačaš astronomsko globo enkrat v drugem pa plačuješ celotno življenje.

Trenutek resnosti.

Sprva je potrebno ponovno urediti tehnični pregled. Avtomobil vam pregledajo po določnih sklopih. Med najpomembnejše sodijo podvozje, zavore, luči, smerniki, gume in ujemanje št. šasije. V primeru tehnične brezhibnosti, vozilo zavarujete in plačate cestni sklad.

V primeru, da vozilo ni tehnično brezhibno vseeno plačate pregled, vendar imate 5 dni časa za odpravo ugotovljenih napak. Ko ste odpravili napake se ponovno zglasite z avtomobilom, kjer ste opravljali pregled. Nato lahko postopek registracije izpeljete do konca.

Zaključna misel

Ne glede na to ali registrirate novo ali rabljeno vozilo je postopek dokaj enak. Zmeraj se vse zaključi na tehničnih pregledih. Ker večina tehničnih pregledov ponuja celotno storitev registracije avtomobila na enem mestu, ne izgubljate časa in živcev.

Vse uredite in srečno na pot!

Se ti je zdel prispevek koristen? Komentiraj!

1 komentarjev

 1. Kupil avto pri slovenski avtohiši iz VW koncerna. Skušal ga registrirati pred samim prevzemom, da bi prišel na prevzem že s tablicami. Na samem sklepalnem mestu so mi povedali, da avto sploh ni homologiran. Kako je to mogoče? Avto sem že plačal. Jutri imam prevzem. Kako ga bom pa odpeljal, pa ne vem.

Komentarji so onemogočeni.