Nasveti za učinkovito pranje avtomobila

Ročna pralnica za avtomobile

Pranje avtomobila služi več, kot samo lepšemu videzu našega jeklenega konjička. Redno očiščeno vozilo podaljša »življenjsko dobo« vozila in ohranja dodano vrednost, ki je ključnega pomena pri predaji avtomobila bodočemu lastniku. V kolikor boste vozilo obdržali vam bo le-to na dolgi rok »hvaležno« tako vizualno kot funkcionalno.

Pranje avtomobila ni zapleteno, vendar obstajajo načini, ki vam to lahko bistveno izboljšajo in olajšajo. Razni nasveti čiščenja, ki ste jih morebiti slišali od staršev, znancev in naključnih vsevedov, npr. pranje vozila s sredstvom za čiščenje kuhinjske posode, lahko znatno poškodujejo zunanjost vašega vozila.

V nadaljevanju se bomo posvetili enostavnim trikom za čiščenje avta, ki vam lahko pomagajo obdržati maksimalno vrednost vašega lepotca.

Ne čakajte dokler bo vaš avto vidno umazan

Mrčes, prah, izpušni plini, blato, sol, vremenski pogoji (kisel dež,snežna brozga, itd..) in marsikateri drugi dejavniki lahko močno otežijo pranje avtomobila. V nekaterih državah, kjer so ekstremne vremenske razmere, določeni dejavniki odstranijo barvo ali celo vplivajo na delovanje motorja. Predlagamo, da vozilo operete enkrat  tedensko in ne mesečno. S tedenskim pranjem boste uspešneje odstranjevali madeže tudi v najbolj nedostopnih delih (podblatniki, notranji del vrat..). S tem boste onemogočili nabiranje umazanije, ki sčasoma lahko trajno poškoduje karoserijo vozila (npr. rja).

Ne čistite »vročega« vozila

Visoke temperature vam lahko bistveno otežijo pranje avtomobila in dolgoročno povzročajo luščenje barve. Parkirajte avto v senci in počakajte da največja vročina mine.

Kupujte primerne izdelke za pranje in nego vozila

Izdelki namenjeni izrecno za pranje avtomobilov so ključni. Le-ti so dovolj nežni da ne poškodujejo barvo, a dovolj kakovostni da izperejo najtrdovratnejšo umazanijo. Za določene madeže, kot so npr. katran in smola, je potrebno izbrati izdelke, ki so namenjeni za odstranitev takšnih madežev. Čista goba ali rokavica za pranje je pomembna, da ne povzročate prask pri pranju. Prav tako je pomembno, da imate dostop do tekoče vode. Odsvetujemo vam pranje avta iz vedra napolnjenega z vodo, saj pri izpiranju gobe v vedru lahko zajamete delce peska s katerimi lahko opraskate površino avta. Priporočljivo je izpiranje vode s gumijasto cevjo. V kolikor nimate dostopa do tekoče vode obiščite avtopralnico.

Vozilo očistite po sestavnih delih

Začnite pranje od zgoraj navzdol, torej prvo se lotite strehe nato zunanje strani stekel, vrat, blatnikov in na koncu pragov. Vozilo »šamponirajte« v vodoravnih in ne krožnih gibih, tako ne boste puščali za sabo sledi.

Voskanje opravite dvakrat na leto

Gre za idealen način za zaščito, obnovitev barve in maksimalno ohranjenost avta. Voskajte jeseni preden začne snežiti in spomladi preden se začnejo temperature vzpenjati.

Notranja nega vozila je ravno tako pomembna. Sesanje naj bo na sporedu enkrat tedensko. Globinsko čiščenje pa enkrat letno. V kolikor nimate globinskega sesalca oz. niste seznanjeni s globinskim čiščenjem, obiščite čistilni servis. Idealen čas za globinsko čiščenje je pozno spomladi oz. zgodaj poleti, saj si boste s tem skrajšali proces sušenja sedežev.

Navsezadnje urejeno vozilo je odraz vas samih in vašega življenjskega sloga.

»Kakršen avto, takšen značaj.«

Ti je prispevek všeč? Komentiraj!